mandag 1. desember 2008

Ting 22 Bibliotek 2.0

Muligheter
Bibliotek 2.0 er for meg, fortsatt en ny måte å tenke på i jobbsammenheng. 23ting-kurset har gitt meg innblikk i mange av de mulighetene som finnes på nettet, for å kommunisere, formidle, lære nye ting, samarbeide og dele med andre.
Det er lett å bli stresset over alt som finnes der ute i Web 2.0 verdenen.
Gjennom bibliotek 2.0 tjenester kan vi få svar på hva brukerne forventer av oss og
om vi kan nok til å leve opp til disse forventningene. Jeg tror det kommer til å være en kjempestor utfordring for oss bibliotekansatte å holde oss oppdaterte og kompetente nok.

Kompetanseutvikling, kunnskapsdeling og Web 2.0
Det å fortsette med kurs av typen 23ting, der en kombinerer selvstudium med samlinger og/eller gruppearbeid har jeg tro på for at mange skal få hevet sin kompetanse på dette feltet.
Tord Høivik påpeker noe viktig i sin Plinius-blogg når han sier at alle foredragsholdere "bør legge tilrette for virtuelle deltakere" (Plinius 225/08), ved å legge ut hele sine foredrag på nett så fort som mulig -kanskje både som pdf-fil og som podkast?
Denne typen kunnskapsdeling gjør det enklere å holde seg oppdatert på aktuelle saker - og være "virtuell deltaker" på konferanser og seminarer. Ved å bruke flere av web 2.0 mulighetene vil det være lettere med en slik virtuell deltakelse på ulike "happenings": gjennom blogging, podkaster....

Samarbeid
Et godt biblioteknettverk der vi samarbeider om denne type nett-tjenester blir viktig fremover.
Her kunne vi, ved å bruke et av Web 2.0-verktøyene vi har gjennomgått på kurset, danne et diskusjonsforum rundt disse problemstillingene. I disse trange økonomiske tider må vi tenke på hva vi kan få til med mindre penger og generelt stramme rammer - det koster iallefall ingenting å tenke noen nye tanker! Her ligger det mange muligheter foran oss som vi iallefall ikke trenger å betale for å bruke.
Samtidig er det sikkert lurt å ikke gape for høyt, men å prøve ut noen få slike tjenester i gangen - som vi klarer å følge opp.

Som folkebibliotek er det samtidig viktig å minne seg på hvem man når og IKKE når gjennom denne type tjenester.

1 kommentar:

Marianne W. sa...

Hei! Interessante tanker rundt Bibliotek 2.0. synes jeg. Konklusjonen din der du oppfordrer oss til å tenke over hvem vi når med disse 2.0-tjenestene var lur
:-)
Ting 22 er notert.
Hilsen Marianne